GRY
 
 

Malinowa tarta

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Malinowa tarta
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

  • 20 dag ciasta francuskiego
  • budyń błyskawiczny waniliowy
  • 20 dag przebranych dojrzałych malin
  • galaretka malinowa/truskawkowa

Przygotowanie

Formę do tarty wyłóż na dnie papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłóż boki i spód. Nadwyżki ciasta z boków odetnij i ułóż
na cieście w formie.
Środek formy przykryj pogniecionym papierem do pieczenia i wysyp na niego ziarna fasoli lub grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Po 10 minutach usuń z ciasta papier z ziarnami i dopiecz w środku, ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do zimnej wody, aby przestygła.
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, tylko w odrobinie mniejszej niż podano ilości wody. Gorący wyłóż na ciasto.
Gdy przestygnie, ułóż na nim maliny i polej lekko tężejącą galaretkę. Odstaw do całkowitego stężenia.

Zobacz więcej przepisów na słodkie przekąski dla dziecka

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj