GRY
 
 

Mazurek kajmakowy

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

Mazurek
fot. Fotolia

Składniki

Masa kajmakowa:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 kg cukru
Kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru pudru 
  • 200 g margaryny 
  • 3 żółtka 
  • trochę cukru waniliowego 
  • szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie

Jak przygotować masę kajmakową?

Mleko wlej do szerokiego rondelka, dodaj cukier. Gotuj kajmak na małym ogniu nawet do 4 godzin, aż stanie się brązowy i gęsty, a kropelka upuszczona na spodeczek będzie zastygać.

Jak przygotować kruche ciasto?

Mąkę, cukier puder, margarynę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj żółtka. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. 
Ciasto wyjmij na blat i zagnieć. Owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny. 
Przygotuj kwadratową lub prostokątną formę i wyłóż ją kruchym ciastem, robiąc na brzegach rant. Poprzekłuwaj ciasto widelcem oraz przyklep widelcem rant ciasta. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 15 minut. Kiedy będzie miało złoty kolor, wyjmij z piekarnika i ostudź. Na ostudzonym cieście rozsmaruj kajmak. Udekoruj mazurka płatkami migdałów, rodzynkami, skórką pomarańczową. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na mazurki
Doładuj
Przeładuj