GRY
 
 

Mazurek serowy

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

przepisy, dania wielkanocne
fot. FOOD-PICTURES

Składniki

Ciasto:
  • 3 łyżki miękkiej margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag białego sera
  • 20 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko

Biała pomada:
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki gorącej wody +parę kropli aromatu rumowego

Dekoracja:
  • polewa czekoladowa
  • migdały bez skórki
  • kandyzowane wiśnie

Przygotowanie

1. Składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mieszadełkami miksera. Następnie przełóż na stolnicę podsypaną mąką, zagnieć i rozwałkuj na kwadratowy placek o wymiarach 20 na 20 cm. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 20 minut w temp. 180 st. C.
2. Składniki na pomadę wrzucić do garnka. Mieszając, podgrzewaj na malutkim ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą. Trzeba robić to ostrożnie, ponieważ pomada może się przypalić. Gdy masa się zagotuje, zdejmij garnek z ognia. Jeszcze gorącą pomadę wylej na ciasto. Równo rozprowadź – najlepiej szerokim i długim nożem. Odstaw do zastygnięcia.
3. Udekoruj mazurek gotową polewą czekoladową  (przygotowaną według przepisu producenta na opakowaniu). Utnij rożek torebki z polewą i wyciskaj bezpośrednio na mazurek fantazyjne wzory albo np. napis „Alleluja”. Na rancie mazurka ułóż kwiatki z kandyzowanych wisienek i migdałów.

Sprawdź inne wielkanocne przepisy

źródło: "Przyjaciółka"

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (1 ocena)

6.0
Doładuj
Przeładuj