GRY
 
 

Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym, pachnące świeżymi ziołami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności średni

Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym, pachnące świeżymi ziołami
fot. materiały prasowe

Składniki

  • 600 gramów wołowiny mielonej
  • olej
  • 60 g orzeszków piniowych lub innych
  • bazylia posiekana
  • jajko
  • 60 g mąka pszenna
  • 1 łyżeczka imbiru tartego
  • skórka z 1 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • sos tabasco
  • sos sojowy jasny
  • sok z 1 limonki
  • posiekana kolendra

Przygotowanie

W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę. W dużej misce wymieszaj wołowinę, tabasco, orzeszki, bazylię, jajo, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, mocząc je w sosie.

Zobacz więcej przepisów na pulpeciki dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Rama Smaż jak szef kuchni

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj