Mus marchewkowo-kokosowy

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

mus marchewkowy z wiórkami kokosowymi
fot. Fotolia

Składniki

  •  marchew 400g
  • pół czerwonej papryki
  • wiórki kokosowe 3 łyżki
  • olej kokosowy extra virgin 1 łyżka
  • olej lniany tłoczony na zimno 1 łyżka
  • siemię lniane 1 łyżka
  • curry 1 łyżeczka
  • imbir 1 łyżeczka
  • kumin (kmin rzymski) 1 łyżeczka
  • sól morska szczypta
Jako dodatek:
  •  chleb żytni jasny/razowy/orkiszowy 

Przygotowanie

  1. Marchewki ugotować w wodzie, bez obierania, aż będą miękkie. Odstawić, aby przestygły, obrać i zmiksować blenderem na gładką masę.
  2.   Wiórki kokosowe zmielić w młynku/rozdrobnić blenderem. Oddzielnie również zmielić siemię lniane.
  3.  Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Przełożyć na nią rozdrobnioną marchewkę i posypać przyprawami – wymieszać.
  4.   Dodać do marchewkowego puree zmielone wiórki kokosowe i dusić razem około 1 minutę.
  5.     Zdjąć masę z patelni i ewentualnie doprawić solą do smaku.
  6.     Następnie gdy nieco przestygnie dodać zmielone siemię lniane oraz olej lniany i dokładnie wymieszać.
  7.     Można podawać z chlebem lub zmieszać z płatkami owsianymi.


Przepis opracowała Joanna Pietrzak – dietetyczka z kliniki leczenia niepłodności InviMed we Wrocławiu
www.invimed.pl
 

Wartości musu marchewkowo-kokosowego

Wartość energetyczna:  486 kcal
Białko: 7,4  g  
Węglowodany:  43,6 g
Tłuszcz:  40,2 g
Błonnik:  19,6 g
Kwasy tłuszczowe omega-3: 9,1 g
Żelazo (mg): 3,6
Foliany (µg): 145
Witamina E (mg): 5,2
Witamina C (mg): 36
Cynk (mg): 2,0
Wapń (mg): 192
Magnez (mg): 127

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- ilość kalorii: 486 kcal

- liczba porcji: 2

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy