GRY
 
 

Nadziewane słone kruche babeczki

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Nadziewane słone kruche babeczki
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

na nadzienie:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
 na nadzienie:
  • 50 dag pieczarek
  • mała cebulka
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 20 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
  • masło lub olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mąkę przesiej, dodaj sól, pieprz. Masło z mąką drobno posiekaj, dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce 30 minut. Wylep foremki.
Piekarnik rozgrzej do temp. 220 st. C. Wstaw babeczki, zmniejsz temp. do 200 st. C i upiecz na złoty kolor. Ostudź.
Przygotuj nadzienie: pieczarki, cebulkę i boczek pokrój w kosteczkę, przesmaż na oleju lub maśle, dopraw solą i pieprzem, przestudź.
Dodaj sterty ser, pokrojoną natkę. Dokładnie wymieszaj. Włóż po porcji nadzienia do zimnych babeczek i zapiecz 10 minut.

Zobacz więcej pomysłów na przekąski

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj