GRY
 
 

Omlet z jarmużem

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

omlet z jarmużem
fot. Fotolia

Składniki

  •  jaja 3 szt.
  •  jarmuż świeży ok. 50g
  • mąka żytnia pełnoziarnista 3 łyżki
  • brokuły świeże/mrożone 3-4 różyczki
  • kalafior świeży/mrożony 2-3 różyczki
  • marchew świeża 1 średnia 
  • natka pietruszki (posiekana) 1 łyżka
  • oliwa z oliwek/olej kokosowy 1 łyżka
  • przyprawy (np. ½ łyżeczki curry)

Przygotowanie

  1. Jajka rozmieszać (łyżką/mikserem) na jednolitą masę z mąką, dodać przyprawy.
  2. Brokuł, kalafior i marchew umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze.
  3. Jarmuż opłukać, usunąć twarde elementy liści, rozdzielić na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę/olej i podsmażyć jarmuż, mieszać co chwilę, aby się nie przypalił – aż zmniejszy swoją objętość.
  5. Zalać jarmuż masą jajeczną.
  6. Usmażyć omlet (obsmażyć z obu stron). 
  7. Omlet podawać z ugotowanymi na parze warzywami, posypać natką pietruszki. 

Przepis opracowała Joanna Pietrzak – dietetyczka z kliniki leczenia niepłodności InviMed we Wrocławiu
www.invimed.pl
 

Wartości odżywcze omletu z jarmużem

Wartość energetyczna: 455 kcal
Białko: 24 g  
Węglowodany: 42,4 g
Tłuszcz: 24,7 g
Błonnik: 9 g
Żelazo (mg): 4,8
Foliany (µg): 241,8
Witamina E (mg): 4,16
Witamina C (mg): 137,7
Cynk (mg): 2,98
Wapń (mg): 189
Magnez (mg): 57
 

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- ilość kalorii: 455 kcal

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj