GRY
 
 

Orzechy prażone w miodzie i ciastkach maślanych

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Orzechy prażone w miodzie i ciastkach maślanych
fot. materiały prasowe

Składniki

  • 200 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 100 g herbatników (2 opakowania)

Przygotowanie

Orzechy prażymy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 8 minut. Herbatniki kruszymy blenderem lub przy pomocy dwóch desek na drobną kruszonkę. Uprażone orzechy przekładamy do miski i polewamy miodem, mieszamy. Pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem brązowym i dosypujemy do orzechów. Całość należy dokładnie wymieszać. Gotowe orzechy rozsypujemy na papierze pergaminowym, aby się nie posklejały i zastygły razem z kruszonką.
Tak przygotowane orzechy są świetnym dodatkiem do deserów, sałatek lub serów. Sprawdzą się także jako drobna przekąska.

Zobacz więcej przepisów na różne przekąski dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".
Doładuj
Przeładuj