GRY
 
 

Paluszki rybne w panierce kukurydzianej

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

Składniki

(dla 2 osób):
  • 150 g morskiej ryby
  • 150 g ziemniaków
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżka śmietany
  • kawałek pora
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżki płatków kukurydzianych
  • olej

Przygotowanie

Kaszę mannę i kukurydzianą wymieszaj z drobno pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (to panierka). Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przełóż do miski. Rybę gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Odsącz i przełóż do miski z ziemniakami. Rozdrobnij widelcem, ale tak, by konsystencja była grudkowata. Do miski dodaj śmietanę, drobno posiekanego pora. Z masy uformuj paluszki, obtocz w panierce i usmaż na złoty kolor.

Rada: Do smażenia używaj oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek. Dobrze rozgrzej tłuszcz, zanim zaczniesz smażyć paluszki, wtedy nie wchłoną go zbyt wiele.
Smacznego!

Zobacz przepisy na inne dania z ryby

źródło: przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"
Doładuj
Przeładuj