(dla 2 osób):
- 150 g morskiej ryby
- 150 g ziemniaków
- 2 łyżki kaszy manny
- łyżka śmietany
- kawałek pora
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- 2 łyżki płatków kukurydzianych
- olej
Kaszę mannę i kukurydzianą wymieszaj z drobno pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (to panierka). Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przełóż do miski. Rybę gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Odsącz i przełóż do miski z ziemniakami. Rozdrobnij widelcem, ale tak, by konsystencja była grudkowata. Do miski dodaj śmietanę, drobno posiekanego pora. Z masy uformuj paluszki, obtocz w panierce i usmaż na złoty kolor.
Rada: Do smażenia używaj oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek. Dobrze rozgrzej tłuszcz, zanim zaczniesz smażyć paluszki, wtedy nie wchłoną go zbyt wiele.
Smacznego!
Zobacz przepisy na inne dania z ryby