ciasto:
- masło
- mąka pszenna
- proszek do pieczenia
- cukier
- jajka
- maślanka
- olej do natłuszczenia patelni
- ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)
Sos karmelowy:
- śmietanka, np. OSM Piątnica
- masło
- cukier
- woda
Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.
Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.
Zobacz więcej przepisów na placuszki dla dziecka