GRY
 
 

Panna cotta z malinami

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 190 min.

Poziom trudności średni

Panna cotta z malinami
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

  • 1/2 litra śmietanki kremówki
  • 5 dag cukru kryształu
  • laska wanilii
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
na mus:
  • 15 dag świeżych malin
  • łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na kilka minut.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć nożem ziarenka.
Śmietanę wlać do rondelka, dodać laskę wanilii. Wsypać cukier kryształ. Gotować, cały czas mieszając, ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę przelać do filiżanek i wstawić do lodówki na mniej więcej 5 godzin, aby stężała.
Kilka malin odłożyć do dekoracji, a resztę ugnieść widelcem z cukrem pudrem. Panna cottę przełożyć na talerzyki. Podawać z malinowym musem.

Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj