Pascha wielkanocna

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Pascha
fot. Fotolia

Składniki

  • 1/2 l śmietanki 30%
  • kilka suszonych moreli
  • 2 łyżki rodzynek
  • ½ kg sera białego trzy razy mielonego
  • 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1 ½ szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukry pudru

Przygotowanie

Żelatynę rozpuść w ½ szklanki gorącej wody. Ostudź. Morele i rodzynki opłucz wrzątkiem. Morele pokrój w kostkę i wymieszaj z rodzynkami. Gazę podziel na 6 części i wyłóż nią miseczki.
Schłodzoną śmietankę ubij, dołóż do niej ser. Dodaj cukier puder, wlej żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy wsyp owoce. Wymieszaną masę serowo-owocową i przełóż do przygotowanych miseczek. Odstaw na co najmniej na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wyjmij deser z miseczek przy pomocy gazy. Udekoruj pachę, np. musem z mrożonych truskawek. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na ciasta dla dzieci
Oceń artykuł

Ocena 6 na 3 głosy

Popularne tematy