Dużą zawartość kwasu foliowego w tej potrawie zapewniają rośliny strączkowe. Do tej zupy Monika Mrozowska dodaje aż 3 rodzaje soczewicy. Jakie wartości odżywcze ma soczewica? Soczewica - jedna z najzdrowszych roślin strączkowych! Zawiera ona dużo białka , jest więc szczególnie ważna w diecie przyszłych mam, które są wegetariankami. Soczewica to również źródło: kwasu foliowego, skrobi, wapnia, fosforu oraz żelaza. Ma bardzo niski indeks glikemiczny. Sprawdź też , co powinna jeść wegetarianka w ciąży . Zobacz, jak przyrządzić zupę z soczewicą. Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Dieta w ciąży
29 maja 2014
Przygotuj z Moniką Mrozowską pyszną pastę kanapkową z boczniakami i tofu. To potrawa naturalnie bogata w kwas foliowy - idealna dla przyszłych mam.
Monika Mrozowska jest miłośniczką gotowania potraw szybko i zdrowo. Tak właśnie przyrządzisz pastę, której głównymi składnikami są boczniaki oraz tofu.
Jakie właściwości ma boczniak?
Boczniaki to jadalne grzyby uprawne. Są one bogatym źródłem łatwo przyswajalnych substancji mineralnych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne. Zawierają potas, wapń, sód, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C.
Jakie wartości odżywcze ma tofu?
Tofu to źródło pełnowartościowego białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i fosforu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B.
Zobacz, jak szybko zrobić pastę z boczniaka.
Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Polecamy
Porady