Ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
Masa:
- 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 150 g śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 1 białko
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz (do smaku)
- około 10 zielonych szparagów
Do mąki dodaj posiekane masło i sól, zagnieć ciasto. Dodaj jajko i żółtko i znowu zagnieć ciasto – jeśli będzie zbyt suche dodaj trochę wody. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki, by je schłodzić.
Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj formę do tarty (średnica 18-20 cm). Natłuść ją masłem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Wyłóż nim formę, nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 8-10 minut.
Twarożek wymieszaj z jajkami, śmietaną, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Wylej na podpieczony spód.
Odetnij stwardniałe końce szparagów. Szparagi ułóż na masie. Piecz tartę około 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudź, aby masa zastygła.
Zobacz inne przepisy na tartę dla dziecka
Przepis pochodzi z materiałów prasowych przesłanych przez firmę Wieluń, producenta serka "Mój ulubiony"