GRY
 
 

Pieczone buraki z rabarbarem i mozzarellą

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Pieczone buraki z rabarbarem i mozzarellą - przepis na sałatkę
fot. materiały prasowe Fit&Easy

Składniki

  • 1 kg buraków, 
  • 4 łodygi rabarbaru, 
  • 400 g rolady z koziego sera
  • 1 opakowanie roszponki 
  • kilka listków świeżej bazylii 
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i wędzona
  • sok z pomarańczy
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie

Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą morską. Następnie wstaw do piekarnika i piecz około 35-45 minut  w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, a dopiero potem obrać i pokroić w cząstki. 
Umyty rabarbar pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym, a następnie piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Na talerzu ułóż cząstki pieczonych buraków z rabarbarem. Całość posyp roszponką, pokruszonym kozim serem oraz świeżo siekaną bazylią. Na koniec skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.
 
Źródło: materiały prasowe/ przepis Sylwii Wiesenberg, ambasadorki marki Fit&Easy.
 
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- Danie dietetyczne

Ocena (2 oceny)

6.0
Doładuj
Przeładuj