Pierniczki Renifer Rudolf

Składniki
Ciasto piernikowe:- 500 g mąki,
- 1,5 szklanki miodu,
- szklanka cukru pudru,
- 3 kostki masła,
- jajko,
- łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- opakowanie przyprawy do piernika
- białko,
- szczypta soli,
- szklanka cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego
- lukier plastyczny (czerwony i niebieski)
Przygotowanie
i masłem. Co jakiś czas zamieszaj masę, pilnując, by się nie zagotowała. Gdy składniki połączą się, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z sodą oraz solą. Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrób ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto i na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na grubość 0,5 cm. Wytnij z niego kilka kółek o średnicy 8 cm oraz tyle samo o średnicy 4 cm. Z pozostałego ciasta uformuj dość cienkie wałeczki, a z nich precelki – będą to rogi renifera.
Wszystkie elementy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10–12 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.
Posmaruj mniejsze kółko od spodu lukrem i przyklej do dużego krążka, tak, by wyglądało jak pyszczek renifera. Z lukru plastycznego ulep nos oraz oczy, przymocuj je lukrem zwykłym (rogi też). Pozostaw
na kilka godzin, by lukier zastygł.
Zobacz inne przepisy na pierniczki świąteczne
źródło: Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"