GRY
 
 

Pierogi ze szpinakiem

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Pierogi  ze szpinakiem
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

  • 50 dag mąki
  • duża szczypta soli
  • bardzo gorąca woda
na farsz:
  • 40 dag liści szpinaku
  • 25 dag ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Stopniowo dodawaj bardzo gorącą wodę. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Odłóż je do miski oprószonej mąką na 10-15 minut, przykryj ściereczką.
Szpinak posiekaj, wrzuć na patelnię wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy odparuje z niego woda, dopraw gałką, solą i pieprzem. Przestudź (nie musi być zimny), dodaj ricottę, wymieszaj i dopraw.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego kółka, nakładaj łyżeczkę nadzienia i zlepiaj pierogi. Gotowe pierogi ugotuj we wrzącej wodzie.
Podawaj polane stopionym masłem lub podsmażone na oleju.

Zobacz więcej przepisów na obiady dla dziecka

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj