GRY
 
 

Placek po zbójnicku

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Placek po zbójnicku
fot. Zdjęcia stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
Farsz:
  • 40 dag wieprzowiny
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 15 dag pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • rozmaryn
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • mielona papryka
  • olej

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć papryką, pieprzem i mąką. Obsmażyć na oleju.
Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut. Podlać wodą, dodać listki, rozmaryn, ziarna pieprzu, koncentrat. Dusić 15 minut. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Obsmażyć na oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą, papryką. Dusić 15 minut.
Ziemniaki obrać, zetrzeć z cebulą. Połączyć z jajkami, mąką, solą, pieprzem. Usmażyć 4 placki. Polać sosem i złożyć na pół.

Zobacz więcej przepisów z mięsem dla dziecka

źródło: Edipresse

Ocena (3 oceny)

5.7
Doładuj
Przeładuj