GRY
 
 

Placki szpinakowe z szaszłykami (potrawa z grilla)

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Placki szpinakowe z szaszłykami z grilla
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Składniki

  • 30 dag oczyszczonych liści szpinaku
  • 2 szklanki mąki 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Szaszłyki:
  • podwójna pierś kurczaka
  • słodka i ostra papryka
  • olej

Przygotowanie

Pierś opłukać, pokroić w długie paski. Natrzeć 4 łyżkami oleju wymieszanego z 1/2 łyżeczki papryki ostrej, łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą soli i pieprzu. Paseczki nadziać na wykałaczki. Usmażyć na oleju. Trzymać w cieple.
Szpinak pokroić w cienkie paseczki. Mąkę połączyć z mlekiem, jajkami, parmezanem, czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szpinak, wymieszać. Ciasto odstawić na 10 minut. Raz jeszcze zamieszać i usmażyć 8-10 placków. Podawać z szaszłykami.

Zobacz więcej przepisów na potrawy z grilla

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj