(jedna porcja)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki kleiku kukurydzianego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 szklanka letniej wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Rodzynki sparz, a następnie zalej sokiem pomarańczowym, odstaw na 15-20 minut. Do miski wsyp oba rodzaje mąki i kleik. Wlej letnią wodę, całość wymieszaj. Dodaj odsączone rodzynki. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj łyżką niewielką porcję ciasta. Smaż po obu stronach, aż się przyrumienią. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Nasza rada: Placuszki możesz zrobić również z suszoną żurawiną. Wzmacnia ona odporność, chroni przed przeziębieniami.
Zobacz także inne przepisy na placuszki dla dzieci
Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"