GRY
 
 

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

Ravioli ze szpinakiem i ricottą
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

 ciasto:
  • jajko
  • 10 dag mrożonego, siekanego szpinaku
  • 30 dag mąki pszennej
  • sól
na farsz:
  • 25 dag serka ricotta
  • 15 dag startego parmezanu
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz
na okrasę:
  • kilka suszonych pomidorów i kaparów w oliwie

Przygotowanie

Szpinak rozmroź i zmiksuj z odrobiną wody. Z mąki, jajka, szczypty soli i zmiksowanego szpinaku zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem.
Ricottę wymieszaj z parmezanem, dodaj posiekane listki bazylii. Dopraw, wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Obie cienko rozwałkuj.
Z farszu formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na cieście w równych odstępach. Przykryj drugą połową ciasta.
Miejsca, w których nie było farszu, dociśnij brzegiem dłoni, tak by oba płaty dobrze się skleiły. Wykrój radełkiem kwadratowe ravioli.
Gotuj je w osolonej wodzie ok. 4 minut.

Zobacz więcej przepisów na kluski dla dziecka

źródło: Edipresse

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj