- 4 duże liście włoskiej kapusty
- szklanka ryżu na risotto
- 10 dag szynki konserwowej
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- duża cebula
- jajko
Liście kapusty umyj i obgotuj we wrzątku. Usuń zgrubiałe nerwy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ryż na risotto ugotuj na półtwardo. Szynkę, cebulę i papryki pokrój w kostkę. Włóż do miski ryż, cebulę, szynkę i paprykę, dodaj roztrzepane jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, pieprz do smaku.
Liście kapusty ułóż na zakładkę, tak aby utworzyły prostokąt. Na liście wyłóż farsz i zroluj. Całość zwiń delikatnie bawełnianą nicią i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 40 minut.
Możesz również zrobić to danie w formie gołąbków lub zobacz inne przepis na dania z kapusty dla dziecka
Przepis: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl