Rolada z kapusty z szynką

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Rolada z kapusty z szynką
fot. AdobeStock

Składniki

  • 4 duże liście włoskiej kapusty
  • szklanka ryżu na risotto
  • 10 dag szynki konserwowej
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki 
  • duża cebula
  • jajko

Przygotowanie

Liście kapusty umyj i obgotuj we wrzątku. Usuń zgrubiałe nerwy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ryż na risotto ugotuj na półtwardo. Szynkę, cebulę i papryki pokrój w kostkę. Włóż do miski ryż, cebulę, szynkę i paprykę, dodaj roztrzepane jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, pieprz do smaku.
Liście kapusty ułóż na zakładkę, tak aby utworzyły prostokąt. Na liście wyłóż farsz i zroluj. Całość zwiń delikatnie bawełnianą nicią i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 40 minut.

Możesz również zrobić to danie w formie gołąbków lub zobacz inne przepis na dania z kapusty dla dziecka

Przepis: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

źródło: Edipresse
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy