Sakiewki makowe

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Sakiewki makowe
fot. AdobeStock

Składniki

Ciasto:
  • 30 dag mąki 
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru brązowego 
  • łyżka cukru wanilinowego
Nadzienie:
  • 40 dag gotowej masy makowej 
  • 5 dag rodzynek

Przygotowanie

Do podanych składników na ciasto dolej 3 łyżki wody i zagnieć elastyczne ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. 
Z ciasta wycinaj koła o średnicy ok. 12 cm. Na środek każdego nakładaj masę makową oraz dodatkowo rodzynki wcześniej namoczone w wodzie lub rumie. Delikatnie sklejaj, formując sakiewki. Piecz w temp. 180 st. C ok. 40 min.

Zobacz inne przepis na dania z makiem

Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

źródło: Edipresse
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy