Przygotowanie tej sałatki zajmie ci zaledwie kilkanaście minut! Wystarczy kilka składników, by powstał pyszny posiłek bogaty w kwas foliowy (tak ważny w pierwszym trymestrze ciąży). Zobacz, jak przyrządzić pyszną i zdrową sałatkę. Zobacz też : Co powinna jeść wegetarianka w ciąży? Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Sałatka na bazie awokado, rzodkiewki i kilku rodzajów kiełków to propozycja Moniki Mrozowskiej na szybką i prostą sałatkę dla przyszłych mam, które cierpią na niedobór żelaza w ciąży.
Jakie właściwości ma rzodkiewka?
Rzodkiewki są źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B6 i minerałów: wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Połączenie w jednym produkcie spożywczym żelaza, miedzi i manganu korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie, dlatego szczególnie kobiety w ciąży powinny spożywać duże ilości tych cennych warzyw.
Jakie właściwości ma awokadao?
Awokado jest bogate w potas, witaminy C, E, A, witaminy z grupy B, likopen, luteinę i zeaksantynę. To owoc, który w połączeniu z innymi cennymi produktami powoduje lepszą ich przyswajalność, dlatego warto dodawać awokado do sałatek i innych potraw.
Jakie wartości odżywcze mają kiełki?
Wszystkie kiełki to skarbnica witamin, mikroelementów, białka i błonnika w olbrzymich dawkach. Zatem jeśli jesteś ospała i brak ci energii, twoje włosy straciły blask, a skóra jest poszarzała sięgnij po drogocenne kiełki.
Kiełki soczewicy są bogate w witaminy A,B,C,D,E oraz pierwiastki takie jak: wapń, magnez, fosfor, potas, miedź, żelazo, a także wysokiej jakości białka roślinne.