GRY
 
 

Sałatka z jarmużem, kaszą gryczaną, cukinią i jajkiem

Czas przygotowania do 50 min.

Poziom trudności łatwy

sałatka z jarmużem, cukinią, kaszą i jajkiem
fot. Fotolia

Składniki

  • jarmuż świeży 100 g
  • papryka czerwona ½ szt.
  • cebula czerwona ½ szt.
  • cukinia 200 g
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • kasza gryczana (suche ziarna) 25 g
  • pestki dyni 1 łyżka
  • jaja gotowane na twardo 2 szt.
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Dressing:
  • 1-2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki miodu
  • sok z cytryny (świeżo wyciśnięty) 2-3 łyżki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oleju lnianego (tłoczony na zimno)

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo.
  2.  Kaszę ugotować w wodzie.
  3.    Na patelni zeszklić na oliwie obraną i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  4.    Następnie dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Mieszać, aż nieco zmięknie.
  5.    Po kilku minutach dodać porwany na mniejsze kawałki jarmuż. 
  6.    Gdy jarmuż zmięknie dodać ugotowaną kaszę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
  7.    Przełożyć do miseczki i posypać pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.
  8.     Dorzucić pokrojone w ćwiartki jajko.
  9.   Wykonać dressing do sałatki:
W małej miseczce w 1-2 łyżkach ciepłej wody rozmieszać ½ łyżeczki miodu. Dodać 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dodać 1 łyżeczkę musztardy i dokładnie rozmieszać. Dodać olej, wymieszać dokładnie. Polać jarmuż z jajkiem i delikatnie wymieszać.


Przepis opracowała Joanna Pietrzak – dietetyczka z kliniki leczenia niepłodności InviMed we Wrocławiu
www.invimed.pl
 

Wartości odżywcze sałatki z jarmużem, kaszą, cukinią i jajkiem:

Wartość energetyczna:  560 kcal
Białko: 24,1 g  
Węglowodany: 52,5 g
Tłuszcz: 38 g
Błonnik:  10,5 g
Kwasy tłuszczowe omega-3: 5,4 g
Żelazo (mg):  8,2
Foliany (µg): 345,6
Witamina E (mg): 9,76
Witamina C (mg): 287
Cynk (mg): 4,67
Wapń (mg): 285
Magnez (mg): 235
 

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- ilość kalorii: 560 kcal

Ocena (7 ocen)

4.0
Doładuj
Przeładuj