GRY
 
 

Serniczki makowe z żurawiną

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Serniczki makowe z żurawiną - przepisy na Babyonline.pl
fot. materiały prasowe

Składniki

  • 450 g twarożku
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 60 g mielonego maku
  • 100 cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 50 ml bardzo gorącej wody
  • 100 g suszonej żurawiny
Spód:
  • 200 g herbatników 
  • 80 g masła (roztopionego)

Przygotowanie

Pokrusz drobno herbatniki, a następnie wymieszaj je z masłem. Masą wyłóż spody silikonowych foremek do babeczek, dociśnij mocno, wstaw do lodówki. 
Podgrzej w garnuszki śmietankę z makiem. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia. 
Twarożek zmiksuj, aby "rozluźnić" jego strukturę. Dodaj makową śmietankę i cukier. Wszystko dokładnie miksuj. 
Żelatynę rozpuść dokładnie w gorącej wodzie. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. 
Masę przełóż na przygotowane wcześniej z herbatników i masła spody, wypełniając całe foremki. Nie wierzchu ułóż żurawinę, lekko dociskając. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie wyjmij serniczki z foremek. Lekko oprósz cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na sernik dla dziecka

Przepis pochodzi z materiałów prasowych przesłanych przez firmę Wieluń, producenta serka "Mój ulubiony".
Doładuj
Przeładuj