GRY
 
 

Sernik orzechowy z toffi

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

Sernik orzechowy z toffi - przepis na sernik na Babyonline.pl
fot. metariały prasowe

Składniki

Spód:
  • 250 g ciastek typu Digestive
  • 100 g masła, roztopionego
Masa:
  • 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego 
  • 5 jajek
  • 250 g masy krówkowej
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)
  • opakowanie cukru waniliowego
Polewa:
  • 200 g masy krówkowej
  • 2 łyżki masła
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 100 g orzechów, włoskich lub laskowych, lub innych dowolnych

Przygotowanie

Zmiksuj ciastka lub pokrusz je na drobne kawałki, a następnie dokładnie wymieszaj z masłem. Spód 
dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Następnie wyłóż przygotowaną masę z masła i ciasteczek. Odstaw wszystko do lodówki. 
Gdy spód będzie się chłodził, przygotuj masę. Utrzyj ser z żółtkami i cukrem waniliowym, a następnie dodaj masę krówkową. Zmikuj wszystko. Dodaj skrobię i dokładnie połącz całość. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy, wymieszaj, masę przelej na schłodzony spód. 
Piecz ciasto ok. 50 minut w 180 stopniach C. Ostudź sernik w uchylonym piekarniku. Pozostałą masę krówkową, masło i śmietankę podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj na gładką masę, przestudź, wylej na sernik. Orzechy posiekaj, podpraż na suchej patelni i rozłóż na polewie. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Zobacz inne przepisy na serniki

źródło: Materiały prasowe marki Mój Ulubiony z Wielunia
Doładuj
Przeładuj