GRY
 
 

Sernik wielkanocny

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Sernik
fot. Fotolia

Składniki

Ciasto na spód:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki śmietany
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 300 g cukru
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe

Przygotowanie

Jak przygotować spód sernika?

Mąkę przesyp na stolnicę, dodaj miękkie masło i razem posiekaj nożem. Dodaj cukier, jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszaj. Gdy składniki dobrze się połączą, szybko zagnieć kruche ciasto i na około pół godziny włóż do zamrażalnika. Po wyjęciu, rozwałkuj i rozłóż w przygotowanej formie. 

Jak przygotować masę serową?

Żółtka połącz z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, a następnie - wolno miksując - powoli dodawaj biały ser. Na koniec cały czas mieszając dodaj budynie rozprowadzone w zimnym mleku. Tak przygotowaną masę serową wylej na ciasto w formie i piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym 
do 180 st. C. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na serniki dla dziecka
Doładuj
Przeładuj