Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie; przepisy dla dzieci
fot. materiały prasowe marki DIAMANT

Składniki

Spód:
  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 70 g rozpuszczonego masła
Masa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 40 g mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 250 g cukru do polew
  • 25 ml wody

Przygotowanie

Przygotowanie:
Czekoladowe herbatniki zmiksuj na proszek, dodaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy, dociśnij i wyrównaj. Następnie wstaw spód na godzinę do lodówki, by schłodzić ciasto. 
W tym czasie zacznij przygotowywać masę. Zmiksuj ser z cukrem pudrem i śmietanką. Dodawaj żółtka, sok z cytryny, rozpuszczoną czekoladę i mąkę. Wszystko razem zmiksuj dokładnie. Białka ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą. Następnie przełóż ją na wyjęty z lodówki spód. 
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 30 minut. Następnie przykryj formę folią aluminiową i piecz kolejne 30 minut. 
Studź sernik w uchylonym piekarniku, następnie schłódź go w lodówce przez minimum 3 godziny. 
Jak przygotować polewę? Opakowanie cukru do polew połącz z 25 ml wody. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie polej wierch ciasta. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na serniki dla dziecka

źródło: materiały prasowe marki DIAMANT
Oceń artykuł

Ocena 4 na 7 głosy

Popularne tematy