GRY
 
 

Sernik z rosą

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

sernik z rosą
fot. materiały prasowe

Składniki

Spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej)
    •    1,5 szklanki mąki pszennej
    •    łyżeczka proszku do pieczenia 
    •    ¼ szklanki cukru
    •    jajko
    •    żółtko
    •    80 g Masła Ekstra Piątnica

Masa serowa
    •    kilogram Twarogu Sernikowego Piątnica
    •    ¾ szklanki cukru
    •    ½ szklanki Śmietanki 30% Piątnica
    •    ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica    
    •    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    •    opakowanie cukru wanilinowego
    •    2 jajka
    •    4 żółtka
    •    ½ szklanki wiórek kokosowych
    •    4 łyżki cukru
    •    szklanka rodzynek

Przygotowanie

Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.
Najpierw zalewamy szklankę rodzynek gorącą wodą, by zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszamy następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Tak przygotowaną wlewamy do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę. W międzyczasie ubijamy z białek i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posypujemy sernik wiórkami kokosowymi i podpiekamy go jeszcze przez 10 minut w temp. 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił.

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych OSM Piątnica, producenta nabiału
Doładuj
Przeładuj