GRY
 
 

Smażone pierożki wegetariańskie

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

Smażone wegetariańskie pierożki - przepisy dla dziecka na Babyonline.pl
fot. Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

Składniki

Na ciasto: 
  • 10 dag mąki pszennej
  • szczypta soli 
  • woda
Na farsz: 
  • 5 dag zielonego groszku
  • 1/2 małej czerwonej papryki 
  • kilka plasterków cukini
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 l oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dodawaj wody, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowuj je i wycinaj koła o średnicy około 13 cm. Każde koło przekrój na pół.
Na farsz pokrój w drobną kostkę: paprykę, cukinię i cebulkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzucaj po kolei wszystkie składniki, łącznie z groszkiem. Podsmaż, dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą, dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Wycięte półkola ciasta formuj w rożki (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewaj do pełna farszem. Na koniec zlepiaj dokładnie pierożki na górze. 
Smaż około 5-10 minut w gorącym oleju, aż ładnie się zezłocą.

Zobacz inne przepisy na pierożki dla dziecka

Przepis, stylizacja potrawy i zdjęcie: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

źródło: Edipresse

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj