GRY
 
 

Szarlotka przesypywana

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności łatwy

Szarlotka przesypywana
fot. Zdjęcia stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Składniki

  • ok. 1,5 kg winnych jabłek
  • cytryna
  • mielony cynamon
  • 20 dag  mąki
  • 25 dag kaszy manny
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag schłodzonego masła
  • masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczach. Skrop sokiem z cytryny, dopraw cynamonem.
Mąkę wymieszaj z kaszą, cukrem pudrem i wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.
Prostokątną formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Wsyp do niej 1/3 sypkich składników. Przykryj połową startych jabłek, połową sypkich składników, pozostałymi jabłkami i resztą sypkich składników.
Wierzch posyp wiórkami masła. Piecz  50 min w temp. 200 st. C. Jeszcze ciepłą oprósz cukrem pudrem i cynamonem.

Zobacz więcej przepisów z jabłkami

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj