GRY
 
 

Szaszłyki z łososiem i ananasem

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności łatwy

Szaszłyki z łososiem i ananasem; przepis dla dzieci
fot. materiały prasowe Index Food

Składniki

(8 szaszłyków):
  • 200 g ananasa
  • 250 g filetu z łososia
  • 40 listków mięty
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki kopru
  • 3 g różowego pieprzu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml soku z cytryn
  • sól

Przygotowanie

Ananasa pokrój w równej wielkości kostki (około 3 cm). Filet z łososia oczyść, obierz ze skórki (jeśli są ości, wyjmij je), a następnie pokrój w równej wielkości kostki (też około 3 cm). 
Listki tymianku i gałązki kopru posiekaj drobno. Zmieszaj je z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Dodaj zmielony pieprz, sól. Tak przygotowaną marynatę wstaw do lodówki, by ją schłodzić. 
Na długie drewniane bądź metalowe patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Tak przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Następnie wszystko przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny. 
Schłodzone, zamarynowane szaszłyki podsmaż na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony. Smacznego!

Zobacz inne przepisy dla dzieci - szaszłyki dla dzieci

źródło: Źródło: materiały prasowe Index Food.
Doładuj
Przeładuj