GRY
 
 

Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności średni

Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym - przepisy na Babyonlinepl.jpg
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Składniki

Na 4 porcje:
  • pęczek zielonych szparagów 
  • pęczek białych szparagów 
  • 15 dag wędzonego łososia w plastrach 
Sos: 
  • 25 dag  masła, 
  • 4 żółtka, 
  • szalotka, 
  • łyżka octu winnego, 
  • sok z cytryny do smaku, 
  • szczypiorek, 
  • pieprz Cayenne, 
  • sól, 
  • biały pieprz

Przygotowanie

Przygotuj sos cytrynowy. Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Do rondelka włóż szalotkę, ocet winny, 3 łyżki wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 min. Przecedź wywar do szklanej miski. Dodaj żółtka i ubijaj na parze tak długo, aż sos zgęstnieje. Następnie miskę zestaw z kąpieli wodnej i dodawaj,  cały czas ubijając, pokrojone na małe kawałki masło. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem Cayenne i białym pieprzem. 
Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj w lekko osolonej wodzie 8 minut (np. w płaskim, szerokim rondlu). Wyłóż szparagi na półmisek, polej sosem i obłóż łososiem. 

Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami

Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska
 

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj