GRY
 
 

Tartaletki z jeżynami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

tartaletki z jeżynami - przepisy dla dziecka na Babyonline.pl
fot. materiały prasowe Hortex

Składniki

Spód:
  • 100 g łuskanych pistacji
  • 100 g mąki pszennej 
  • 75 g masła 
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki wody
Krem:
  • jeżyny (mogą być mrożone) – 1 opakowanie
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki śmietanki min. 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii

Przygotowanie

Pistacje zmiksuj, po czym wymieszaj z mąką, cukrem, posiekanym masłem i wszystko zagnieć, dodając stopniowo 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. 
W tym czasie 8 mniejszych lub 4 większe foremki na tartaletki wysmaruj masłem i odstaw.
Następnie przygotuj krem. Śmietankę lekko podgrzej z ziarenkami wanilii i ostudź. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz ze śmietanką, wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
Ciasto podziel na równe części, rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki foremek. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. 
Upieczone ciasteczka ostudź. Do tartaletek wyłóż krem i przykryj go równomiernie rozmrożonymi owocami. Ciastka możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami.

Polecamy: Galaretka z jeżyn

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Hortex

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj