GRY
 
 

Tarta budyniowa z truskawkami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Tarta budyniowa z truskawkami
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

na ciasto:
  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • żółtko
  • łyżeczka 18-proc. śmietany
  • szczypta soli
na wierzch:
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 30 dag truskawek

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta posiekaj razem na stolnicy i zagnieć w gładką kulę. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wylep nim dużą formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem. Włóż do mocno nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 200 st. C., aż ciasto stanie się złote.
Z mleka, proszku budyniowego i cukru przygotuj budyń i wyłóż na przestudzone ciasto. Na budyniu ułóż umyte, pokrojone truskawki.

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka

źródło: Edipresse

Ocena (1 ocena)

6.0
Doładuj
Przeładuj