GRY
 
 

Tarta z orzechami

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Tarta z orzechami
fot. materiały prasowe

Składniki

Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 5 dag ciemnego kakao
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko
Masa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 ml kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 10 dag orzechów pekan (albo włoskie/laskowe)

Przygotowanie

Mąkę przesiać z kakao. Posiekać z masłem, dodać cukier puder i jajko, zagnieść ciasto, schłodzić.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki formy na tartę. Piec 15 min w 190°C, wystudzić. Czekoladę rozpuścić z kremówką na parze. Przestudzić, ubić. Połączyć z żółtkami, zmielonymi migdałami i pianą z białek. Masę wyłożyć na ciasto. Udekorować orzechami. Piec ok. 30 min. w 180°C.

Zobacz więcej przepisów na dania i ciasta z czekoladą

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj