Wegetariańskie calzone

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 70 min.

Poziom trudności średni

Wegetariańskie calzone - przepisy dla dzieci na Babyonline.pl
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Składniki

(4 porcje)
Ciasto: 
  • 40 dag mąki 
  • szklanka letniej wody 
  • 3 dag drożdży 
  • łyżeczka cukru 
  • płaska łyżka soli 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 
Farsz: 
  • 2 łyżki masła 
  • 25 dag pieczarek 
  • 3 ząbki czosnku 
  • łyżeczka suszonego oregano 
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej 
  • 10 dag zblanszowanych liści szpinaku 
  • 5 łyżek startego parmezanu 
  • 10 dag mozzarelli 
  • 10 dag twardej fety

Przygotowanie

W wodzie rozpuść drożdże i cukier. Do mąki dodaj drożdże, sól, oliwę i czosnek granulowany. Zagnieć luźne ciasto, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Na łyżce masła przesmaż pokrojone w plasterki pieczarki, połowę posiekanego czosnku oraz oregano, przestudź. Na pozostałym maśle przesmaż pokrojoną w paski paprykę z resztą czosnku i odciśniętym szpinakiem. Wymieszaj z pieczarkami, parmezanem i pokrojoną mozzarellą. 
Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich cienkie placki. Na każdy nałóż farsz, zlep brzegi, formując pieróg. Ułóż na blasze, posmaruj oliwą i piecz 25 min w temp. 250 st. C. 

Zobacz inne przepisy na pierożki dla dzieci

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

źródło: Edipresse

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 3 głosy

Popularne tematy