GRY
 
 

Zakwas z mąki pszennej razowej

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 600 min.

Poziom trudności łatwy

Zakwas z mąki pszennej razowej
fot. © dusiowa - Fotolia.com

Składniki

  • 5 łyżek mąki pszennej razowej (2000)
  • 500-600 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy wodę oraz ząbki czosnku. Całość mieszamy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Zakwas mieszamy codziennie. Gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Wówczas przelewamy go do butelki i wkładamy do lodówki.
 
Źródło: materiały prasowe Mosso
 
Sprawdź inne przepisy na zupy

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj