Przepis na zapiekankę z warzyw bogatą w wapń

Wypróbuj przepis na aromatyczny obiad z pieczonych warzyw.

Zobacz inne z serii: Dania bogate w wapń - przepisy Moniki Mrozowskiej (5)

Zapiekane warzywa: ziemniaki z brokułami polane esencjonalnym sosem i doprawione szczypiorkiem i solą sezamową to jeden z prostszych przepisów na obiad jaki znam. Monika Mrozowska krok po kroku pokazuje, jak szybko przygotować prosty i smaczny posiłek dla całej rodziny.

Jakie właściwości mają brokuły?

Brokuły są cennym źródłem: wapnia, potasu, żelaza, fosforu, manganu, magnezu, siarki oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwasu pantotenowego i kwasu foliowego, dlatego powinny być głównym składnikiem potraw przygotowywanych przez kobiety w ciąży.
Brokuły można spożywać na surowo, ale częściej są gotowane i pieczone. Pamiętajmy, że brokuły gotujemy nie dłużej niż kilkanaście minut, bo inaczej stracą cenne witaminy i minerały.

Zobacz, jak przygotować zapiekankę z warzyw:



Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
 
Oceń artykuł

Ocena 3 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy