Zupa buraczkowa

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 50 min.

Poziom trudności średni

Zupa buraczkowa
fot. blog kulinarny „Zajadam Szpinak”

Składniki

  • 2 małe buraczki z botwinką
  • świeży ogórek
  • koperek
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • kilka kryształków cukru
  • szczypta soli
  • jajko

Przygotowanie

Botwinkę opłucz, buraczki obierz ze skórki. Całość (buraczki wraz z botwinką) pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj posiekany koperek, szczypiorek, cukier, szczyptę soli i gotuj przez 12–15 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez chwilę. Odstaw do przestygnięcia. Ogórek obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Botwinkę zmiksuj na gładko. Ogórek możesz również zmiksować, choć nie jest to konieczne. Wymieszaj. Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiarteczki. Podawaj zupkę w temperaturze pokojowej.
 
Zobacz więcej przepisów na zupy dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z magazynu "Twoje Dziecko"
Oceń artykuł

Ocena 4 na 2 głosy

Popularne tematy