GRY
 
 

Zupa-krem z cukinii z królikiem

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

zupa-krem z cukinii z królikiem
fot. Fotolia

Składniki

  • duża żółta cukinia ok. 400 g
  • kawałek pora ok. 40g
  • średnia pietruszka
  • marchew 1 średnia
  • ok. 100 g królika comber
  • 0,5 l wody
  • ryż brązowy suchy 2 łyżki (1/4 woreczka)
  • 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego
  • pestki dyni 1 łyżka
  • przyprawy: curry, pieprz, imbir

Przygotowanie

  1. Wlać wodę do garnka, włożyć mięso, selera, pietruszkę i pora, gotować do miękkości.
  2.  Cukinię obrać, pokroić na małe kawałki, ugotować w wodzie lub na parze do miękkości.
  3.  Ryż ugotować osobno w wodzie.
  4.  Ugotowane mięso obrać, pokroić na mniejsze kawałki (sprawdzić czy nie ma kostek, chrząstek).
  5.  Olej, przyprawy, ryż, mięso, selera, pietruszkę, pora i cukinię zmiksować blenderem na gładką masę.
  6.  Na koniec posypać pokruszonymi pestkami dyni.

Przepis opracowała Joanna Pietrzak – dietetyczka z kliniki leczenia niepłodności InviMed we Wrocławiu
www.invimed.pl
 

Wartości odżywcze zupy-krem z cukinii z królikiem

Wartość energetyczna: 499 kcal
Białko: 32,5 g  
Węglowodany: 44,3 g
Tłuszcz: 26,2 g
Błonnik: 11,3 g
Żelazo (mg): 7,2
Foliany (µg): 330,7
Witamina E (mg): 4,8
Witamina C (mg): 61,3
Cynk (mg): 5,22
Wapń (mg): 149
Magnez (mg): 217
 

Dodatkowe informacje

- ilość kalorii: 499 kcal

- liczba porcji: 1

Doładuj
Przeładuj