GRY
 
 

Zupa krem z porów z serowymi grzankami

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

Krem z porów z serowymi grzankami - przepisy na Babyonline.pl
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Składniki

  • 2 duże pory 
  • 2 łyżki  masła 
  • 2 ziemniaki 
  • 750 ml bulionu drobiowego 
  • 100 ml kremówki 
  • 4 kromki pieczywa tostowego 
  • sól 
  • pieprz 
  • 5 dag sera Rycki Edam

Przygotowanie

Pory opłucz, pokrój w krążki. Przesmaż na maśle, podduś. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę wrzuć do bulionu razem z przesmażonym porem. Gotuj około 10 minut, zmiksuj. Zupę ponownie podgrzej, zabiel śmietanką, dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Z kromek pieczywa wykrój foremką serduszka. Posyp je startym serem Ryckim Edamem. Wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. 
Zupę rozlej do bulionówek lub małych miseczek. Podawaj z ciepłymi serowymi grzankami.

Zobacz inne przepisy na zupy dla dziecka

Przepis, wykonanie i zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska
Doładuj
Przeładuj