Zupa serowa z bobem z szaszłykami z polędwiczki

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

Zupa serowa z bobem z szaszłykami z polędwiczki
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Składniki

  • 25 dag bobu
  • 15 dag pokruszonego sera rokpol
  • 1 posiekana cebula
  • 4 pokrojone w paseczki suszone pomidory
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki masła
  • 3 łyżki kremówki
  • łyżeczka oregano
  • szczypta suszonej bazylii
  • gałka muszkatołowa
Szaszłyki:
  • polędwiczka wieprzowa
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Bób gotuj 10 minut, osącz i obierz. W garnku na maśle podduś cebulę, wsyp mąkę, przesmaż. Mieszając dolej bulion, zagotuj. Wsyp ser, podgrzewaj mieszając, aż się rozpuści. Dodaj bób. Zupę dopraw oregano, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mięso pokrój wzdłuż na paski, oprósz solą i pieprzem. Nadziej na wykałaczki, usmaż na reszcie oleju. Zupę rozlej do miseczek, posyp paskami pomidorów i obłóż szaszłykami.

Zobacz więcej przepisów na pyszne zupy dla dziecka

źródło: Edipresse
Oceń artykuł

Ocena 4 na 1 głos

Popularne tematy