Makaron ryżowy z warzywami to propozycja na lekkie ale sycące danie. Liście nori użyte w tym przepisie to bogactwo kwasów omega 3 , a olej sezamowy obniża ciśnienie tętnicze. Dlaczego warto jeść nori? Liście nori to japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów, np. algi morskie. Liście nori zawierają dużo białka, witaminy, zwłaszcza A i B1, błonnik , oraz minerały, takie jak żelazo , cynk i wapń. Dlaczego olej lniany jest taki zdrowy? Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zawiera rekordową ilość kwasów omega-3 . W 1 litrze oleju ponad 50% stanowią kwasy omega-3. Jak podają niektóre badania olej lniany zawiera dwa razy więcej kwasów omega-3 niż olej z wątroby rekina! Zobacz, jak przygotować makaron z warzywami: Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Dieta w ciąży
31 lipca 2014
Aromatyczna zupa o orientalnym smaku zachwyci każdego. Sprawdź, jak łatwo można ją przygotować w domu.
Monika Mrozowska zabiera nas do kuchni orientalnej i przygotowuje aromatyczną i kuszącą smakiem zupę tajską bogatą w kwasy omega-3. Zupa tajska to połączenie wszystkich smaków: słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego, dlatego jej smak jest naprawdę ciekawy i wyjątkowy.
Jakie właściwości ma tofu?
Tofu jest źródłem pełnowartościowego białka niezwierzęcego oraz fosforu, wapnia, kwasów omega-3, potasu, magnezu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B.
Zobacz, jak przygotować zupę tajską:
Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Zobacz też: Przepis na pikantną tajską zupę z kurczakiem
Polecamy
Porady