GRY
 
 

Przepisy na dania dla dziecka - 9. miesiąc życia

Poznaj przepisy na zdrowe dania dla 9-miesięcznego dziecka. Podpowiadamy, jak szybko przygotować pyszne potrawy na dziecięce śniadanie, obiad i podwieczorek. Zobacz, co pysznego możesz ugotować swojemu maluchowi!

fot. fotolia.com

Śniadanie dla 9-miesięcznego dziecka: Kaszka z jabłkiem

Składniki:
  • 3 łyżeczki kaszki ryżowej,
  • jabłko,
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub masła,
  • ok. 90 g wody.
Jabłko umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na szklanej lub plastikowej tarce. Wodę zagotuj. Dodaj starte jabłko, kaszkę i masło. Wymieszaj, jeszcze raz zagotuj. Wartość odżywcza kaszki będzie wyższa, jeśli dodasz żółtko lub kawałek ugotowanego chudego mięsa, np. z kurczaka (10–15 g na porcję).

Porcja dla dziecka = 150 g
Redakcja poleca: Rozszerzanie diety niemowlęcia zacznij od warzyw [WIDEO]
Chcesz, by twoje dziecko jadło warzywa? Zobacz, jak zaprogramować żywieniowo niemowlę. Opowiedzą eksperci: dr hab. n. med. Jan Mazela, pediatra oraz dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk.

Obiad dla 9-miesięcznego dziecka: Krupniczek krakowski

Składniki:
  • 1/2 małej marchewki;
  • 1/2 małego ziemniaka,
  • łyżeczka pokrojonego pora,
  • łyżeczka pokrojonego korzenia pietruszki,
  • 2 płaskie łyżeczki drobnej kaszki krakowskiej,
  • łyżeczka masła,
  • 150 ml wody.
Warzywa włóż do stalowego rondelka, zalej wodą i ugotuj prawie do miękkości. Następnie uzupełnij wodę i do gotującej się zupki wsyp, ciągle mieszając, kaszkę krakowską. Gotuj na małym ogniu 8–10 minut. Następnie, gdy kaszka będzie miękka, zestaw krupnik z ognia, dodaj masło i uzupełnij zupkę gorącą wodą.

Porcja dla dziecka = ok. 200 ml.

Podwieczorek dla 9-miesięcznego dziecka: Przysmak z gruszki i biszkopcik

Składniki:
  • dojrzała gruszka,
  • 2 łyżeczki soku jabłkowego.
Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne. Pokrój na kawałki i przetrzyj przez sitko lub zmiksuj wraz z sokiem jabłkowym. Podawaj natychmiast, póki nie ściemnieje.

Porcja dla dziecka = 2 łyżki musu.

Biszkopcik

Składniki:
  • 5 żółtek,
  • 120 g cukru,
  • 90 g mąki kukurydzianej,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.
Ubij na puch żółtka z cukrem, dodaj delikatnie przesianą mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszaj lekko składniki ciasta. Ciasto przełóż do niewielkiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą. Piecz około 20 minut w temperaturze 190°C.

Porcja dla dziecka = mały kawałek

Czytaj też: Przepisy na dania dla dziecka - 10. miesiąc życia
Doładuj
Przeładuj