Jajka zawierają nie tylko cenne aminokwasy, ale także żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Niemowlę może jeść je już od początku rozszerzania diety, czyli zwykle od ukończenia 6. miesiąca życia. Po wprowadzeniu jajek do diety niemowlaka zaleca się, aby pojawiały się one na talerzu minimum dwa razy w tygodniu. Jajko podane niemowlakowi powinno być długo gotowane i całkowicie ścięte. Doskonałym początkiem jajecznej przygody jest wspomniana pasta jajeczna. Podajemy sprawdzony przepis, bez majonezu. Pasta jajeczna dla niemowlaka – przepis (od 6.-7. miesiąca) Potrzebujesz: dwóch jaj ekologicznych natki pietruszki jogurtu naturalnego/awokado/oliwy z oliwek Wykonanie: ugotuj jajka na twardo (gotuj je przynajmniej przez 15 minut). Wystudź je i obierz. Dodaj niewielką ilość natki pietruszki. Do jajek i natki dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego bądź rozgniecionego awokado albo łyżeczkę oliwy z oliwek – skorzystaj z tego, co masz w domu. Zmiksuj całość na gładko blenderem. Tradycyjna pasta jajeczna bazuje na majonezie, ale dziecko nie powinno go spożywać do 5. roku życia. Co prawda sklepowe majonezy poddane są pasteryzacji (by zminimalizować ryzyko zakażenia się salmonellą), jednak w ich składzie znajduje się musztarda, a także duża zawartość soli i cukru. Co więc dodać do pasty jajecznej dla niemowlaka zamiast majonezu? Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie podanie pasty jajecznej z dodatkiem awokado, jogurtu albo oliwy z oliwek. Od kiedy można podać pastę jajeczną niemowlakowi? Jajka można podać niemowlakowi tuż po rozpoczęciu rozszerzania diety, czyli zwykle po ukończeniu 6. miesiąca życia (jeśli karmisz piersią). Zdaniem ekspertów rozszerzanie diety, czyli podawanie innych produktów niż mleko mamy lub mleko modyfikowane, można rozpocząć już od 17 tygodnia życia (początek 5. miesiąca), ale nie później niż w 26...
Śniadanie dla dziecka to nie tylko kaszki (bo te, jedzone codziennie, mogą się po prostu znudzić). Pierwsze śniadanie jest zdecydowanie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ponieważ ustawia tempo przemiany materii na cały dzień. Z tego względu powinno być odżywcze, dostarczać organizmowi energii i dobrych składników, ale również atrakcyjne, by dziecko chciało je zjeść.
Od dobrego śniadania w dużym stopniu zależy, czy dziecku wystarczy energii do zabawy, czy raczej szybko zacznie marudzić. Oto nasze zdrowe i pyszne pomysły na śniadanie dla dziecka.
Szybkie i pyszne pomysły na śniadanie dla dziecka
Poniżej przedstawiamy pomysły na pyszne i szybkie śniadanie dla dzieci. Większość składników, która jest potrzebna do ich wykonania, z pewnością znajduje się w każdym domu. Propozycje naszych śniadań dla dzieci są też kolorowe i apetyczne, co na pewno dobrze zadziała na najmłodszych. Jeśli twoje dziecko jest jeszcze zbyt małe na potrawy tego typu – zainspiruj się naszymi przepisami na śniadania dla rocznego dziecka (możesz skorzystać też z propozycji na śniadania dla niemowlaka).
Śniadanie dla dzieci: wiosenna pasta
Składniki:
- 70 g twarogu wiejskiego
- jajko ugotowane na twardo
- 50 g ogórka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Jajko obierz, pokrój, dodaj do twarogu, zmiksuj.
- Ogórka obierz ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę.
- Natkę pietruszki dokładnie posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki i starannie wymieszaj.
RADA: Podawaj pastę jako dodatek do kanapek lub samodzielną przekąskę.
Przepis na wiosenną pastę możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
Proste śniadanie dla dziecka: serek z biszkoptami
Składniki:
- 70 g twarogu wiejskiego
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżeczka cukru
- szczypta wanilii
- 2 biszkopty
Sposób przygotowania:
- Twarożek wyłóż do miseczki, dodaj śmietanę i cukier. Dodaj szczyptę wanilii.
- Wszystko zmiksuj. Wymieszaj z drobno pokruszonymi biszkoptami.
RADA: Na słodko możesz przygotować dziecku twarożek z różnego rodzaju owocami. Dzięki temu będzie bogaty w witaminy.
Przepis na serek z biszkoptami możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
Szybkie śniadanie dla dziecka: placuszki z kefirem
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki kefiru
- 2 łyżki oleje
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jabłka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- mus z malin
Sposób przygotowania:
- Kefir wymieszaj z jajkami i olejem.
- W drugim naczyniu połącz suche składniki, czyli mąkę, cukier i sól.
- Wlej jajka z kefirem, wymieszaj na gładkie ciasto.
- Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce.
- Smaż niewielkie placuszki na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Polej musem malinowym.
RADA: Do placuszków warto użyć pół na pół mąki białej i razowej. Dzięki temu placki będą miały orzechowy smak. I będą bardziej wartościowe dzięki zawartości składników mineralnych i witamin.
Przepis na placuszki z kefirem możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
Pyszne śniadanie dla dziecka: przepis na serduszko z borówkami
Składniki:
- 4 łyżki serka homogenizowanego
- 2 jajka
- łyżka cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta cynamonu
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich lub innych owoców jagodowych
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z cynamonem.
- Mleko lekko podgrzej, odstaw z ognia.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj serek i ciepłe mleko. Wymieszaj.
- Stopniowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając.
- Na natłuszczoną patelnię wylej porcję ciasta. Wierzch posyp borówkami. Smaż ok. 2-3 minuty. Gdy na powierzchni widać bąbelki, przewróć placek na drugą stronę, dosmaż i odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia.
RADA: Możesz użyć owoców mrożonych. Nie musisz ich rozmrażać: wystarczy je starannie umyć, a potem usmażyć placuszki.
Przepis na serduszko z borówkami możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
Zdrowe śniadania dla dziecka: kolorowy twarożek
Składniki:
- 100 g twarogu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3-4 rzodkiewki
- koperek
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Twarożek rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem. Rzodkiewki starannie umyj, odkrój końce, zetrzyj na tarce.
- Koperek drobno posiekaj. Dodaj do twarożku.
- Dopraw solą, wymieszaj.
RADA: Do twarożku możesz dodawać także inne warzywa. Znakomicie smakuje z drobno pokrojonymi pomidorami i ogórkami (świeżymi lub kwaszonymi).
Przepis na kolorowy twarożek możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
Śniadanie dla dziecka: delikatna jajecznica
Składniki:
- jajko
- 50 ml mleka modyfikowanego
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
- Jajko wbij do miseczki, roztrzep z mlekiem.
- Na patelni rozgrzej masło, przelej masę jajeczną i ciągle mieszając, smaż na małym ogniu.
- Przełóż do miseczki.
- Podawaj po lekkim przestygnięciu.
RADA: Dzięki dodatkowi masła jajecznica będzie bardzo delikatna. Możesz też do smażenia użyć oleju – dzięki temu dziecko dostanie tłuszcz roślinny, również bardzo potrzebny organizmowi.
Przepis na delikatną jajecznicę możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
Jakie śniadanie dla dziecka?
Śniadanie powinno zaspokajać około 25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię i wszystkie składniki odżywcze. Zadbaj, by w pożywnym śniadaniu dla dziecka znalazły się:
- węglowodany, czyli: płatki owsiane, kasze, pieczywo. To bardzo dobre źródło energii. Najbardziej wartościowe są kasze grubsze (na śniadanie np. jaglana), płatki owsiane, a z pieczywa – graham, razowe. Dużo tu składników mineralnych oraz błonnika, dzięki któremu węglowodany z produktów wchłaniają się wolniej, łagodnie podnoszą poziom glukozy we krwi i dostarczają energii na wiele godzin.
- białko. To budulec wszystkich komórek. Na śniadanie dziecko powinno wypić mleko albo zjeść biały serek, jogurt, kefir, zupę mleczną (to jednocześnie źródła wapnia bardzo potrzebnego dzieciom) czy jajko.
- witaminy i składniki mineralne. Idealnie, jeśli dziecko zje na śniadanie warzywa lub mały owoc, bo to świetne źródło witamin, składników mineralnych i błonnika.
Zobacz też: