Jak zrobić naleśniki idealne? Przepis i przydatne porady
Naleśniki to jedno z dań, do których można dodać dowolne nadzienie, słodkie lub słone, a efekt zawsze będzie ten sam – każdy będzie chciał dokładkę! O ile naleśniki będą smaczne i elastyczne… Podpowiadamy, jak zrobić dobre naleśniki, które się nie rozpadają.
Mogłoby się zdawać, że nie ma łatwiejszego dania niż naleśniki, jednak by były idealne, kluczowe są proporcje poszczególnych składników. Nad perfekcyjnym ciastem naleśnikowym pochylili się nawet uczeni. Pewna brytyjska matematyczka, Ruth Fairclough, opracowała procedurę robienia perfekcyjnego naleśnika.
Jak zrobić naleśniki? Wzór
Ruth Fairclough naprawdę przyłożyła się do swoich badań. Sprawdziła wszystko, od temperatury patelni, przez konsystencję ciasta, aż po czas oczekiwania na zjedzenie. Tak powstał matematyczny wzór na ciasto naleśnikowe: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E).
L to liczba grudek w cieście, F – ilość obrotów naleśnika na patelni, C – konsystencja ciasta, T – temperatura patelni, S – czas, jaki ciasto musi odstać przed rozpoczęciem smażenia, E – czas między usmażeniem a zjedzeniem naleśnika. Idealnie, gdy wynik jest zbliżony do setki. Niestety, mało kto z nas ma czas, aby posiłkować się wzorami matematycznymi, smażąc naleśniki dla rodziny... Dlatego też przedstawiamy dwa przepisy na naleśniki idealne. Jedne wychodzą cienkie, cudownie elastyczne, mięsiste. Drugie są puszyste, grube, bardzo sycące. Dla każdego coś dobrego.
Jak zrobić naleśniki, które się nie rozpadają: przepisy
Naleśniki à la crepes (cienkie, elastyczne)
Składniki:
Szklanka mleka 3,2% tłuszczu
50 ml wody
¾ szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
Dwa jajka
Dwie łyżki tłuszczu (rozpuszczone masło/olej rzepakowy)
Wykonanie: Do wysokiego naczynia wlej szklankę mleka, wbij dwa całe jajka, dodaj szczyptę soli i wybrany przez siebie tłuszcz. Zmiksuj mleczno-jajeczną masę dokładnie, po czym dodaj do niej mąkę. Zmiksuj ponownie, do dokładnego zmieszania się składników. Odstaw ciasto na co najmniej 15 minut, żeby „odpoczęło”. Po czym czasie rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oleju. Kiedy już...