Zupa z dyni dla dzieci
fot. AdobeStock

Zupa z dyni dla dzieci oraz 11 innych przepisów na dania z dyni

Sezon na dynię przypada na październik-listopad. Korzystaj zatem z jej dobrodziejstw i przygotuj dziecku pyszny jesienny obiadek. Oto nasze propozycje na dania z dyni dla dzieci.
Magdalena Drab
Zupa z dyni dla dzieci
fot. AdobeStock

Dynia to idealne warzywo dla dzieci. Zawiera dużo cennych witamin i minerałów, sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, nikotynowy, pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Już dla niemowląt dynia to świetny pomysł. W dodatku można z niej przyrządzić naprawdę wiele dań – zupa z dyni dla dzieci jest tym najpopularniejszym, natomiast równie smakowite są np. dyniowe placuszki, makaron z dynią, ciasto dyniowe lub choćby nawet purée z dyni. Przedstawiamy 12 przepisów na pyszne dania z dyni dla dzieci.

Spis treści:

Zupa z dyni dla dzieci (od 2. roku)

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 5 szklanek wywaru z włoszczyzny
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • duży serek topiony śmietankowy
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • biały pieprz
  • odrobina gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:
Dynię obierz ze skóry, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno pokrój i zeszklij w rondlu na łyżce oliwy, dodaj dynię i chwilę podduś razem z cebulą. Zalej wywarem i duś do miękkości. Zupę ostudź, zmiksuj, zagotuj, dodaj serek topiony, przyprawy i wymieszaj. Na talerzu delikatnie polej ją jogurtem, nie mieszaj.

Redakcja poleca: Przepis na krem z dyni
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z dodatkiem grochu to idealny pomysł na pełnowartościowy obiad. Jak szybko zrobić taką zupę, pokazuje Monika Mrozowska, aktorka i pasjonatka zdrowego gotowania. To sycąca i bogata w magnez propozycja na obiad dla kobiet w ciąży.

Zupka dyniowa z płatkami owsianymi (od 1. roku)

Składniki:

  • 100 g dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki


Sposób przygotowania:
Obierz dynię ze skórki, oczyść ją z nasion i pokrój na drobne kawałeczki. Wrzuć dynię razem z natką pietruszki do gotującej się wody. Po 20 minutach gotowania dodaj płatki i nie odstawiaj z ognia przez następne 10 minut. Przed zakończeniem gotowania dopraw do smaku solą.

Placuszki z dyni dla dzieci (od 13. miesiąca)

Składniki:

  • 30 dag dyni
  • 2 jabłka
  • kilka łyżek mąki
  • żółtko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, oliwa z oliwek)
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
Dynię umyj, obierz, zetrzyj na tarce. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tarce, dodaj mąkę, by otrzymać ciasto o konsystencji śmietany. Żółtko utrzyj z cukrem, dosyp sól, dodaj do ciasta, wymieszaj. Smaż placki z obu stron. Wyłóż na talerz. Gdy ostygną, posyp je cukrem.

Zapiekanka z dyni i sera (od 13. miesiąca)

Składniki:
  • szklanka pokrojonej w drobną kostkę dyni
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tarta bułka lub Nestlé Sinlac
  • zioła (niekoniecznie)


Sposób przygotowania:
Miseczki do zapiekania wysmaruj oliwą z oliwek i wysyp tartą bułką. Dynię i ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i osącz (nie wylewaj wywaru!). Warzywa zmiksuj z 3 łyżkami wywaru, dodaj bułkę tartą lub Nestlé Sinlac i oliwę. Dołóż do masy żółty ser i ewentualnie dodaj do smaku zioła (tymianek, koperek, natkę pietruszki). Nakładaj masę do miseczek. Zapiekaj w gorącym piekarniku, aż wierzch dania się ładnie zarumieni.

Dżem z dyni dla dzieci (od 18. miesiąca)

Składniki:

  • 2 kg dyni
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • sok z cytryny
 

Sposób przygotowania:
Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą dynię umieść w garnku o grubym dnie, zasyp cukrem i zalej wodą i sokiem z cytryny. Gotuj pod przykryciem 10 min. Kiedy dynia puści sok, a cukier się rozpuści, gotuj dalej bez przykrycia, (ok. godziny, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać, a sok odparuje i dżem przyjmie gęstszą konsystencję). Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 20 minut.

Dyniowy drożdżak (od 11. miesiąca)

Składniki:

  • 5 szklanek mąki
  • 50 g drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 5 łyżek gęstego przecieru z dyni (w przypadku dziecka uczulonego na jajka zamiast nich dodaj przecier z dyni w ilości 1 łyżki za 1 jajko)
  • tłuszcz i mąka do wysypania formy
  • cukier puder


Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru i 2–3 łyżek ciepłego mleka. Pozostaw go w cieple, aż podwoi swoją objętość. Resztę mąki przesiej przez sito i dodaj do niej rozczyn, roztrzepane jajka, przecier z dyni, mleko i cukier, a na końcu olej. Szybko wyrób ciasto. Tak przygotowane pozostaw do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu. Wyrośnięte przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub małych foremek, np. w kształcie gwiazdek. Ponownie pozostaw ciasto do wyrośnięcia, a następnie piecz w średnio nagrzanym piekarniku (około 180°C) mniej więcej 50 minut. Lekko przestudzone posyp cukrem pudrem. Z tak przygotowanego ciasta możesz też zrobić drożdżowe bułeczki, nadziewając je jagodami.

Dynia z jabłkiem dla niemowlaka

Składniki:

  • ok. 100–150 g obranej dyni
  • duże jabłko
  • łyżeczka masła
 

Sposób przygotowania:
Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Jabłko umyj, obierz, usuń niejadalne części, pokrój na kawałki. Dynię i jabłka włóż do garnuszka, duś w niewielkiej ilości wody, aż staną się miękkie. Dodaj masło. Zmiksuj na jednolity krem. Rocznemu dziecku, jeśli lubi ostrzejsze dania, możesz przyprawić zupę szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzu.

Dynia z mięsem (od 9. miesiąca)

Składniki:

  • pół udka z kurczaka
  • po kawałku pietruszki, marchwi, selera
  • natka pietruszki
  • 1/2 filiżanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 3 łyżeczki mleka modyfikowanego


Sposób przygotowania:
Mięso starannie umyj, pokrój na malutkie kawałki i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj mniej więcej 20-30 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Warzywa umyj, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i gotuj jeszcze jakieś 20 minut. Gdy wszystko będzie miękkie, ostudź danie. Następnie mięsko zmiksuj na gładką masę, a warzywa rozgnieć widelcem. Przygotuj mleko modyfikowane. Dodaj je do zupki i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie posyp natką pietruszki.

Makaron z dynią dla dzieci (od 2. roku)

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • ¼ dyni
  • 35 dag pestek dyni
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 dag parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oregano

 
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Dynię obierz, pokrój w kostkę i podduś na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i oregano. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Ugotowany makaron połącz z sosem, posyp parmezanem oraz chrupiącymi pestkami dyni. Udekoruj świeżymi listkami oregano.

Ciasto dyniowe dla dzieci (od 12. miesiąca)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (czyli razowej)
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 i 1/2 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

 
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zblenduj lub zmiel, zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Dynię zetrzyj na tarce, wymieszaj wszystkie składniki. Przygotowane ciasto przełóż do blaszki i polej na wierzchu syropem klonowym. Piecz około godziny w temperaturze 170 st. C.

Purée z dyni (od 1. roku)

Składniki:

  • kawałek dyni (ok. 150 g)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę, podsmaż na oliwie do zarumienienia, dodaj pokrojoną w kostkę dynię (obraną ze skórki i umytą) oraz całą marchewkę, i zalej wodą. Po ugotowaniu do miękkości zdejmij z ognia i zmiksuj. Możesz podawać z porcją kurczaka lub białej ryby z rusztu.

Kotleciki z dyni (od 12. miesiąca)

Składniki:

  • 100 g ugotowanej dyni
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • mała cebula
  • łyżka mąki
  • jajko
  • sól
  • tarta bułka
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Dynię i ziemniaki utłucz tłuczkiem na purée. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj do dyni i ziemniaków. Wyrób gładką masę, dodaj mąkę i sól. Uformuj niewielkie, podłużne kotleciki. Panieruj je w jajku, bułce i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Zobacz także:

Oceń artykuł

Ocena 5 na 12 głosy

Zobacz także

Popularne tematy