Przetwory z czarnego bzu - na grypę, przeziębienie i kaszel

Rewelacyjnie zwalczają jesienno-zimowe infekcje. Zobacz, jakie domowe przetwory możesz zrobić z czarnego bzu i na co jeszcze pomagają.
Agnieszka Majchrzak
przetwory z czarnego bzu
fot. Adobe Stock

Czarny bez zawiera wiele cennych witamin, dlatego warto po niego sięgnąć w trakcie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Jego czarne jagody świetnie nadają się na różnego rodzaju soki, dżemy lub konfitury. Oto kilka pomysłów na przetwory z czarnego bzu.

Zalety czarnego bzu

Czarny bez (z łac. Sambucus nigra) jest bardzo cennym naturalnym sposobem na walkę z typowymi objawami infekcji dróg oddechowych takimi jak gorączka, katar i kaszel. Działa napotnie i moczopędnie, pomagając usuwać z organizmu toksyny.

Największa moc witamin i soli mineralnych skoncentrowana jest w owocach czarnego bzu (zbiera się je w sierpniu i wrześniu), które zawierają:
 
  • witaminę C,
  • prowitaminę A,
  • wapń,
  • potas,
  • sód,
  • glin,
  • żelazo,
  • glikozydy antocyjanowe (hamują wolne rodniki i wykazują działanie antynowotworowe),
  • pektyny,
  • garbniki,
  • kwasy owocowe.

Z przetworów z czarnego bzu powinny korzystać osoby ze skłonnościami do:
 
Przetwory z czarnego bzu są także polecane przy usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, w chorobach reumatycznych oraz skórnych (pielęgnacja skóry trądzikowej). Są też stosowane w:
 
  • niestrawnościach,
  • zaparciach,
  • w uśmierzaniu bólu w nerwobólach i rwie kulszowej.
Uwaga! Surowe owoce czarnego bzu zawierają szkodliwą sambunigrynę – toksyczny składnik, który może wywołać zatrucie organizmu w postaci nudności, a nawet wymiotów. Dlatego przed spożyciem owoce czarnego bzu muszą być poddane obróbce termicznej zabijającej ich trujące związki.
Redakcja poleca: Domowe sposoby na przeziębienie - film
Nie zawsze konieczna jest wizyta u lekarza, czasem wystarczy herbata z cytryną czy ciepła kąpiel. Pediatra poleca domowe sposoby na przeziębienie.

Czy można jeść przetwory z czarnego bzu w ciąży?

Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby będąc w ciąży nie móc spożywać przetworów z czarnego bzu. Są one naturalne - korzystnie wpływają na zdrowie przyszłej mamy i są bezpieczne dla rozwijającego się w brzuchu maleństwa. Jest to szczególnie istotne, jeżeli złapiesz przeziębienie, będąc w I trymestrze ciąży, kiedy kształtują się wszystkie narządy dziecka. W takiej sytuacji lepiej spróbować wyleczyć się domowymi sposobami niż stosować typowe apteczne leki na przeziębienie, które mogą nie być obojętne dla maluszka. Zawsze jednak pamiętaj, że jeżeli naturalne sposoby na infekcję nie pomagają, to niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem.

Warto pamiętać o jeszcze jednej zalecie - czarny bez zawiera spore ilości żelaza, niezbędnego dla prawidłowego przebiegu ciąży. Ważne, aby spożywać przetwory z czarnego bzu w umiarkowanych ilościach, ze względu na dodawany do nich cukier. Przyszłe mamy muszą uważać na słodzone produkty, gdyż ich spożycie może przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciążowej. W trakcie karmienia piersią nie ma przeciwwskazań do spożywania przetworów z czarnego bzu.

Przetwory z czarnego bzu dobre dla dzieci?

Przetwory z czarnego bzu wzmacniają układ odpornościowy dziecka i pomagają mu walczyć z infekcjami górnych dróg oddechowych. Wskazane są do stosowania powyżej 2 roku życia. Jeżeli twój maluch jest przeziębiony, podawaj mu 2-3 razy dziennie po szklance soku (50 g) rozcieńczonego mocno ciepłą wodą. Taki sok można także pić profilaktycznie - możesz go dodawać do herbaty lub po prostu spożywać do trzech łyżeczek dziennie.
 

Słodkie witaminy zamknięte w słoikach

Przetwory z owoców czarnego bzu (zbiera się je w sierpniu i we wrześniu) zazwyczaj się gotuje i słodzi: tak przygotowane nie są kwaśne lub gorzkie. Ponieważ bez zawiera mało pektyn, przetwory z niego są “lejące", dlatego, jeżeli chcesz otrzymać gęsty dżem lub marmoladę, powinnaś dodać do owoców czarnego bzu inne owoce zawierające sporo pektyn, np. jabłka, gruszki lub pigwy. Ewentualnie możesz dłużej gotować przetwór (zredukuje się zawarta w nim woda), ale w ten sposób stracisz więcej wartości odżywczych owocu.

Dżem z czarnego bzu

Składniki:
 
  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

1. Owoce czarnego bzu oczyść z twardych części, umyj i wrzuć do garnka, zalewając je szklanką wody.
2. Gotuj na małym ogniu, a kiedy owoce puszczą trochę soku, dodaj cukier.
3. Mieszaj, aż dżem nabierze gładkiej, gęstej konsystencji.
4. Przełóż dżem do szklanych słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut.
5. Odwróć słoiki do góry dnem i poczekaj do wystygnięcia.
6. Przenieś dżem do chłodnej piwnicy.

Marmolada z czarnego bzu, z dodatkiem jabłek

Składniki:
 
  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:

1. Owoce czarnego bzu oczyść z twardych części, umyj i wrzuć do garnka.
2. Gotuj na małym ogniu, aż się rozpadną i puszczą sok.
3. Przetrzyj owoce przez sitko, oddzielając pestki.
4. Pulpę z powrotem przełóż do garnka i dodaj obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka.
5. Gotuj na małym ogniu, aż jabłka rozgotują się i połączą w jednolitą masę.
6. Dodaj cukier.
7. Gotuj do czasu, aż cukier rozpuści się, a marmolada zgęstnieje.
8. Gorącą przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj.
9. Słoiki odwróć do góry dnem, a po wystygnięciu wynieś do piwnicy.

Konfitura z czarnego bzu

Składniki:
 
  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z 1/2 cytryny (dodaj więcej, jeżeli podczas smażenia konsystencja jest zbyt płynna).

Przygotowanie:

1. Owoce umyj, osusz, oddziel od gałązek, a następnie przełóż do rondelka lub garnka z grubym dnem.
2. Dodaj odrobinę wody, cukier oraz połowę soku z cytryny, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
3. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj resztę soku z cytryny i gotuj do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
4. Przełóż do wyparzonych, suchych słoików i natychmiast szczelnie zamknij.
5. Możesz zapasteryzować słoiki.

Sok z owoców czarnego bzu

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

1. Owoce czarnego bzu włóż do garnka i ogrzewaj, aż puszczą sok.
2. Następnie rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę.
3. Zagotuj sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku)
4. Rozlej do ciemnych butelek (tak, aby nie był narażony na działanie słońca).

Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Rozwój przez zabawę

Aktywnie, ale bezpiecznie!